هر نوع موادی که جهت تقویت خاک و بالا بردن حاصلخیزی آن هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی باعث افزایش عملکرد محصول میشود کود نامیده میشود.کودها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:کودهای شیمیایی، کود آلی و کود بیولوژیک.
کودهای شیمیایی
تولید این نوع کودها، در کشاورزی و ازدیاد تولید محصولات زراعی انقلابی را به وجود آورد. استفاده از این کودها می تواند میزان تولید را چند برابر کد اما باید این نکته را نیز در نظر داشته باشیم که صدمات زیادی به خاک، موجودات زنده و اکوسیستم نیز وارد می شود.
ترکیب شیمیایی و درصد خلوص کودهای مختلف حاوی یک عنصر، بسیار متفاوتند. این تفاوتها بر مورد مصرف، نحوه پخش، زمان کوددهی و اثر بخشی کودها تاثیر بسیار مهمی دارند. بنابراین شناخت کافی از انواع کودهای شیمیائی قبل از انتخاب و یا مصرف آنها ضرورت دارد.
مزایای استفاده از کودهای الی
افزایش کاربرد کود آلی می تواند پایداری بهره وری خاک را بهبود بخشد. اما اثرات افزایش کاربرد کود آلی با کاهش مصرف کود شیمیایی در دوره های زمانی مختلف بر خواص شیمیایی و باکتریایی خاک در یک منطقه خشک مشخص نیست.
میکروب های خاک از طریق فرآیندهای بیوشیمیایی مانند تجزیه بستر و بازیافت مواد مغذی نقش مهمی در حفظ بهره وری خاک دارند. وجود میکروبها در خاک یک عامل مهم و مؤثر بر سلامت گیاه است زیرا مقاومت در برابر بیماری گیاهی عمدتاً به میکروبها بستگی دارد. میکروب ها به دلیل واکنش سریع و حساسیت به تغییرات محیطی به عنوان شاخص های هشدار دهنده اولیه کیفیت خاک در نظر گرفته می شوند.
خواص خاک تا حد زیادی تحت تأثیر اعمال زراعی مانند خاک ورزی، آبیاری و کوددهی است. کوددهی به طور گسترده در سراسر جهان برای بهبود حاصلخیزی خاک استفاده می شود. مصرف زیاد کود باعث تشدید کاهش مواد آلی و حاصلخیزی خاک و تسریع اسیدی شدن خاک می شود. بنابراین کوددهی مستقیم بر محتوای مواد مغذی خاک بر تنوع میکروبی خاک تأثیر می گذارد. میکروب ها خاک نسبت به کوددهی حساس هستند و پاسخ آنها به کودهای دامی و/یا کودهای معدنی در خاک در چندین سال گذشته به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته است.
تاثیر طولانی مدت استفاده از کودهای شیمیایی
کاربرد طولانی مدت کود نیتروژن یا کود نیتروژن در ترکیب با سایر کودهای معدنی بر چرخه نیتروژن و ویژگیهای باکتریایی مرتبط تأثیر می گذارد. استفاده مکرر از کودهای شیمیایی می تواند تأثیر منفی بر کیفیت خاک و ساختار جامعه میکروبی خاک داشته باشد. استفاده طولانی مدت از کودهای شیمیایی می تواند به میزان قابل توجهی PH خاک را کاهش دهد. کودهای دامی می توانند از اسیدی شدن خاک و اثرات آن بر باکتری های خاک جلوگیری کنند.
- ۰۰/۱۰/۰۲